Internationale Vrouwendag!

Het is 8 maart, Internationale Vrouwendag! “Ja maar de mannen dan …” ‘De mannen’ heersen al meer dan 2000 jaar over de aarde en hebben er een puinhoop van gemaakt, dus die gaan we op deze dag gewoon even geen aandacht geven. Behalve dan aan Mark van Ostaijen, die werd geïnterviewd door het Erasmus Magazine: Niet deeltijdprinsesjes, maar voltijdprinsjes zijn het echte probleem. Belangrijke alinea hierin:

– Je maakt je in het artikel ook kwaad over de term ‘deeltijdprinsesjes’. Waarom?

“… Mannen hebben dispensatie van emancipatie. Er is nog nooit een minister bevraagd of het al opschiet met de emancipatie van de man. Dat toont een diepgeworteld seksisme aan, een masculien model dat vrij stevig verankerd is allerlei wet- en regelgeving. Het is het patriarchaat in optima forma. Ik zie het als mijn taak als bestuurssocioloog om dat te ontvouwen.”

Alsjeblieft, dankjewel. Er valt nog wel wat te winnen in Nederland – en de rest van de wereld!

Een waanzinnig goed voorbeeld van het patriarchaat is het WK Vrouwenvoetbal. Dat werd in 1991 voor het eerste officieel door de FIFA georganiseerd. Maar 20 jaar eerder(!) was er al een WK Vrouwenvoetbal, georganiseerd in Mexico nadat ze in 1970 zagen hoe succesvol het WK Mannenvoetbal was. En nadat het WK in 1971 was gewonnen door Denemarken, werden de vrouwtjes geacht om niet zo raar te doen en terug te gaan naar het aanrecht – want oei, vrouwen die voetballen? Daar wilde de FIFA niet aan. Tot op de dag van vandaag wordt het WK van 1971 niet door de FIFA erkend als officieel WK voor vrouwen. Er is zelfs geen Wikipedia-pagina over het toernooi te vinden, hoe triest is dat.

Op 2Doc staat een prachtige documentaire over het WK van 1971. Je kunt die nu online kijken! Nog een maandje beschikbaar, dus niet te lang wachten 😉

© IDFA – Foto uit interview Racel Ramsay, regisseur van Copa ’71

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.