Weetjes op Woensdag – Slangeneiland

Insula Serpilor in 1896

Iets wat ik nooit verwacht had om mee te maken: oorlog in Europa. Rusland dat Oekraine is binnengevallen, bombardementen, vluchtelingen … Het is bizar. Ik kan alleen maar hopen dat Poetin zich bedenkt en dat deze hele situatie snel voorbij is.

Omdat ik chagrijnig kan worden van het nieuws (dat is al ruim 1,5 jaar zo, overigens), breng ik jullie liever een Woensdag Weetje – die wel te maken heeft met Oekraïne.

?? Ostriv Zmiyinyy – Slangeneiland

Volgens overlevering zou Achilles begraven zijn op het eiland, dat door zowel Rusland, Turkije, Roemenië als Oekraïne in bezit is geweest. In 1823 werd er een ruïne van 30m x 30m gevonden door Kapitein Kritzikly, waar Achilles mogelijk begraven zou liggen.

Achilles is de belangrijkste held van de Trojaanse Oorlog en de hoofdpersoon van Homerus’ Illias. De term ‘achilleshiel’ komt van hem af: een fatale zwakke plek, waar de rest onkwetsbaar is. Achilles kwam aan zijn achilleshiel doordat zijn moeder (een zeegodin, Thetis) hem in de Styx onderdompelde om hem onzichtbaar te maken. Maar ze moest hem wel ergens aan vasthouden: zijn hiel, wat zijn enige kwetsbare plek werd. Achilles is gestorven door een giftige pijl die hem raakte tijdens de Trojaanse Oorlog.

Ik hoop dat de achilleshiel van Poetin snel gevonden wordt. ??

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.