Reddit’s 1 April Event: Place

Geef internet een wit canvas en kijk wat er gebeurt. Was dat het basisidee achter Reddit’s Place? 16 miljoen pixels zijn er geplaatst tussen 1 en 4 april op een wit stukje internet. Ze vormden vlaggen, popsterren, filmposters, memes, 1 werkende link naar YouTube(!), Amongi, gebouwen, schilderijen en nog veel meer. Een waanzinnig, fantastisch, bizar kunstproject dat eindigde zoals het begon: als een wit canvas.

Place is voor het eerst als 1 april event georganiseerd in 2017, toen had ik er geen idee van. Dit jaar werd ik meegesleept in de verschrikkelijk verslavende wedstrijd om steeds weer een pixel te zetten. Eén pixel maar. Vijf minuten wachten. Weer een pixel. Vijf minuten wachten. Klik. Een pixel.

Het is net zo maf (en eerlijk is eerlijk: zinloos) als dat het klinkt, maar wel superleuk om te zien hoe het canvas gevuld wordt. Een van mijn favoriete kunstwerken (waar ik ook aan meegewerkt heb): De Sterrennacht van Vincent van Gogh. Deze is op de eerste dag al geplaatst en heeft niet alleen de eerste nacht overleefd, maar het hele event!

De Sterrennacht van Van Gogh op /r/Place

Vincent zelf is er later bij gemaakt, inclusief een biertje. Proost! Waarom ik dit stukje van Place zo leuk vind? Het is een prachtig schilderij in het echt, en in deze versie zit een Amongus in de zon. Door heel Place werden Amongi verstopt. Redditors die handiger zijn dan dat ik ben, hebben met wat script- en programmeerwerk in elk geval al 2823 Amongi gevonden!

Citroen gevuld met Amongi in /r/place

Een discussiepunt binnen /r/Place, was het gebruik van bots en scripts. Want bots die de pixels plaatsen in plaats van mensen, dat is minder leuk. Bots waren vooral de nieuwe accounts die op of na 1 april werden gemaakt en die automatisch elke 5 minuten een pixel plaatsten en werden aangestuurd met scripts.

Tegelijkertijd is het niet te doen om iets moois neer te zetten zónder wat technische hulp (want je wordt volledig overlopen door de groepen die wel bots gebruiken!).

Wat ik dan wel kan waarderen: het gebruiken van scripts. Ideeën worden omgezet in pixels, de afbeelding wordt gedeeld en iedereen weet waar de pixels toegevoegd moeten worden zodat in korte tijd een nieuwe afbeelding is toegevoegd. Daarnaast wordt de afbeelding ook geladen in een script zodat afbeeldingen die geplaatst zijn, verdedigd kunnen worden als iemand anders pixels aanpast. Handmatig of op het oog alle pixels bijhouden is bijna niet te doen met zóveel mensen die meedoen me /r/Place. Is dat helemaal eerlijk? Vast niet. Kan het beter? Waarschijnlijk wel. En waarschijnlijk zullen deelnemers dan in een paar uur een manier vinden om dat te omzeilen. Want we blijven wel mensen en zoeken graag limieten op ?

Na 4 dagen werd Place geëindigd. Ineens konden alleen nog witte pixels geplaatst worden. Place eindigde zoals het begon: een leeg, wit canvas. Een timelapse van het event kun je op Reddit vinden.

Een flinke shout-out naar de Discordserver (en subreddit) van /r/PlaceNL. Op de Discord werd besproken wat er door een groot deel van de Nederlandse deelnemers zou worden geplaatst. In een chaos van duizenden berichten en deelnemers leidden ze alles in goede banen. Deelnemers kozen hun rol, van verdedigers tot bouwers, van pixelaars tot diplomaat. Met enige democratie werd gestemd welke art geplaatst werd, mensen plaatsten suggesties en er werd zelfs contact gelegd met de media: Nu.nl, RTL Nieuws en de NOS pikten /r/Place op.

Hoe /r/Place erbij stond vlák voor ’the white out’

Place vlak voor de whiteout

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.