TV-series en slecht schrijfwerk

Zoals ik al eerder vertelde: ik kijk veel tv-series. Ik denk eerlijk gezegd dat ik bizar veel tv-series volg/gevolgd heb. Qua kijktijd staat de teller op meer dan een jaar. Friends, Gilmore Girls, Burn Notice, White Collar, Ugly Betty, The Big Bang Theory, Breaking Bed, drie verschillende NCIS-shows, om maar wat te noemen. En er is nog genoeg wat ik niet gezien heb (Game of Thrones, alle 7 seizoenen ?), Moonlighting wil ik toch ooit eens zien, Sopranos want hállo Sopranos, The Shield. De lijst is vrij lang geloof ik.

Met mijn liefde voor tv-series komt dus enige kijkervaring. En ik ben inmiddels een tikje allergisch voor slecht schrijfwerk in een tv-serie. Sorry alvast voor de rant hieronder, ik kwam op stoom!

Een hoofdrolspeler die dé oplossing voor een probleem ontdekt tijdens een overleg met collega’s/vrienden – en het niet deelt maar gewoon wegrent terwijl er geroepen wordt ‘Ik weet het!’. Ja lekker bezig pik, hoe helpt dit wie dan ook?

Ontdekken wie de bad guy tussen de good guys is en dan vooral alleen erop af gaan. Are. You. That. Fucking. Stupid!?

Deze week keek ik Grey’s Anatomy en – voordat je verder leest ***spoilers voor aflevering S17E12*** – Meredith ligt als patiënt in een decompressiekamer samen met een andere patiënt. Zij is in coma, de andere patiënt gaat ineens half dood. De intern van Meredith hoort haar stem in zijn hoofd over wat hij moet doen. Dat is gewoon lui schrijfwerk. Niet meer en niet minder. (Nu ben ik sowieso wel beetje zat van de corona-storyline die ze in Grey’s Anatomy hebben dit seizoen, maar dat is een ander verhaal).

Ook slecht schrijfwerk: de vrouw die geen kinderen wil, carrière maakt, geen kinderen wil, verliefd wordt, geen kinderen wil – hey ze is zwanger. Waarom!? Parks & Recreation, ik kijk naar jou. In Bones hebben we Temperance Brennan. Nuchter, wetenschappelijk en zakelijk. Een kinderwens past niet bij haar. En toch krijgt ze er uiteindelijk twee. Ik vind zoiets jammer en onnodig, er zijn toch meer happy endings dan de variant waarbij iemand kinderen krijgt? Ook Brooklyn Nine-Nine heeft een nasty gedaan wat dat betreft. (Let op, ***spoiler-alert!***) In de aflevering waarin Jake en Amy de discussie over kinderen hebben, wordt Jake’s mening volledig aan de kant geschoven. Waar Nine-Nine het voor elkaar krijgt om veel delicate situaties op een mooie manier in een verhaallijn te verwerken, hebben ze in dit geval wat mij betreft een flinke misstap begaan.

Dit blogje is al een flink blog geworden ? nog een kleintje om het af te leren: twee personages stappen na een gesprek in de auto, rijden ergens heen en pas bij het uitstappen bespreken ze eventuele plannen voor de daaropvolgende scene. Ze hebben in stilte in die auto gezeten ofzo? Saaie rit zal dat geweest zijn ?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.