Horizon Zero Dawn

Afgelopen week heb ik Horizon Zero Dawn uitgespeeld! Nou ja, de main questline – en ik ben begonnen aan de DLC the Frozen Wilds. Het aantal games dat ik écht heb uitgespeeld is niet zo groot, dus ik vind het al een prestatie op zich dat dit gelukt is ?

Eerlijk is eerlijk: de game zelf heb ik al een tijdje, want ik heb ‘m al in 2018 gekocht toen ik net mijn PS4 had. Ik kwam er geloof ik niet zo in toen, maar dat is wel anders inmiddels. Toen het verhaal me eenmaal echt te pakken had vond ik het echt echt een topgame.

Om te beginnen: Aloy. Aloy is een vrouw en dat alleen al is gewoon tof. Ze is eigenwijs, nieuwsgierig en zoekt haar eigen pad. Ze moet ook, gezien de manier waarop is opgegroeid: een outcast, verstoten van de gemeenschap waar ze eigenlijk bij zou moeten horen. Maar door dat niet te accepteren ligt de hele wereld voor haar open.

Dan, de setting. Een post apocalyptische wereld, met ruïnes, woekerende natuur en … moordende robot machines. Altijd gezellig. Elementen uit het verleden gecombineerd met robots geven samen een bijzondere sfeer. Science fiction ontmoet geschiedenis. Voor de (vele, vele) gamers die het spel allang gespeeld hebben vertel ik echt niks nieuws natuurlijk, maar ook de gameplay is bijzonder. Tijdens een gevecht met een robot kun je het pantser eraf schieten, en soms zelfs wapens, waardoor je soms zelfs in twee schoten met je vijand klaar bent.

Horizon Zero Dawn - art
Afkomstig van https://horizon.fandom.com

Nog een onderdeel wat de spel zo gaaf maakt: de verhaallijn. Langzaam maar zeker puzzel je bij elkaar wat er in vredesnaam gebeurd is dat de wereld nu bewoond wordt door stammen, in plaggenhutten. Waarom zijn er geen steden meer? Waarom zijn er maar zo weinig mensen?

Het plot daaromheen is even schokkend als fascinerend. Robots die bio organismen als voedsel eten, niet meer luisteren naar de opdracht die ze gekregen hebben en de hele wereld opvreten. Het is fascinerend en, eerlijk is eerlijk, een beetje eng want inmiddels zou het nog realistisch kunnen zijn ook. Laten we hopen dat het mee zal vallen!

Is het allemaal fantastisch? Ach nee, er zijn genoeg dingen die beter of handiger kunnen. Je kunt je inventory niet sorteren, vanuit het overzicht met wapens kun je ze niet makkelijk aanpassen, dat moet per se in een ander scherm. Je kunt niet overal even makkelijk omhoog klimmen, terwijl het er echt uitziet alsof het voor Aloy geen probleem zou moeten zijn. Soms is omdraaien als je wordt aangevallen lastig, zeker als het een Stormbird is, en je nauwelijks goed kunt richten omdat die letterlijk boven je hangt maar de camera wil niet verder draaien.

Ezio Auditore & Geralt of Rivia

Maar al met al maakt het niet zoveel uit: Horizon Zero Dawn is een heerlijke game, en ik kijk zeker uit naar het vervolg: Horizon Forbidden West. Die zou gelanceerd moeten worden eind dit jaar, maar of ze dat halen is nog niet zeker. Tot die tijd moet ik maar eens op zoek naar een Funko Pop van Aloy. Momenteel zijn ze echt overal uitverkocht, maar Aloy verdient een plekje naast Geralt en Ezio!

FunkPop Aloy - Bol.com
I neeeeeeed it!
(Afbeelding afkomstig van Bol.com)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.